Velfungerende og attraktive lokalsamfunn er avgjørende for god grunnberedskap, for å redusere turnover blant ansatte og for støtte til Forsvarets avdelinger. Både Forsvaret og forsvarskommunene har klare gevinster av at flere forsvarsansatte bosetter seg lokalt. Resultatene som kommer ut av samarbeidet skal ha overføringsverdi til andre forsvarskommuner i distriktene. 

«Vi skal i første omgang lete etter hvilke fellesgoder mellom innbyggere og forsvarsansatte og deres familier aktørene vi sammen kan finne og utvikle», sier Bjørn-Richard Jensen i Distriktssenteret. «Vi håper derfor flest mulig vil svare på en spørreundersøkelse vi snart skal sende ut».   

“Militær opprustning betyr sivil opprustning. Sør-Varanger er en solid kommune med sterke institusjoner som flyplass og sykehus. Det er en styrke for forsvaret. Dette samarbeidet skal finne de gode løsningene for at vi skal være enda mer attraktiv for ansatte i forsvaret. Det som er bra for soldaten vil være bra for innbyggeren, jeg gleder meg til å se utviklingen i dette prosjektet”, sier Magnus Mæland ordfører i Sør-Varanger kommune. 

«Bosetting og deltakelse i lokalsamfunnet er et viktig satsningsområde for Jegerbataljonen GSV. Rekruttere lokalt, spennende jobber til medflyttere, deltakelse i idrett og lokalsamfunnet, «GSV barn» i barnehager/skoler og barneidrett er viktig for å kunne forlenge tjenesteperioden ved avdelingen/Finnmark og Sør-Varanger Kommune. 

GSV hadde 100 års jubileum i 2021 og avdelingen er klarer for 100 nye år!  «ALLE» i Sør-Varanger kommune kjenner en GSV`er, Jegerbataljonen GSV håper derfor flest mulig vil delta på spørreundersøkelsen! GSV skal løse sitt bidrag med deltakelse fra både ansatte og tidligere ansatte. Sier Per-Fredrik Hansen Personell offiser Jegerbataljonen GSV.»

Sør-Varanger Utvikling: “Dette har vært på vår agenda over lang tid, og det er fantastisk at vi nå skal jobbe med realisering av pilotkommuneprosjektet. Det ligger uante muligheter i dette samarbeidet, og det er viktig at den økte satsningen i forsvarssektoren også kommer sivilsamfunnet til gode. Vi setter stor pris på tilliten med å bli invitert inn i prosjektet” - sier Kenneth Stålsett, fra Sør-Varanger Utvikling.