Nuõrttsäämiõll, det skoltesamiske språket, står på UNESCOs liste over truede språk, og har en kritisk status i Finland, Norge og Russland. Det totale antallet skoltesamisktalende er lavt. Ifølge Torkel Rasmussen, førsteamanuensis ved UiT, som presenterte sin forskning på seminaret, bor det i Norge rundt 400 skoltesamer, og kun 10-12 av dem behersker skoltesamisk. I Finland er antallet skoltesamer beregnet til å være 600-700, med rundt 300 som snakker språket. For å bevare språket er det avgjørende å øke antallet som snakker skoltesamisk.

De siste årene har interessen fra det skoltesamiske miljøet for å ta tilbake eget språk og kultur økt betraktelig. Våre naboer i Nord-Finland ligger foran Norge i denne prosessen, og deres systematiske språkrevitaliseringsarbeid har allerede vist gode resultater.

 – Å bygge tettere forbindelser mellom Norge og Finland er avgjørende for skoltesamiske samfunn på tvers av landegrensene, understreket prosjektleder Mari Gauriloff. Det er ett folk som deler samme kultur, tradisjoner og identitet.

Sametingsrådsmedlem Maren Storslett minnet publikum om at skoltesamisk ikke har noen offisiell status i Norge – i motsetning til situasjonen i Finland. Sametinget i Norge har tatt i bruk skoltesamisk som et av sine offisielle språk, men det trengs mye mer innsats for å holde språket i live. Ä'vv skoltesamisk museum åpnet i 2017 i Neiden og ble et betydelig bidrag til revitalisering av skoltesamisk kultur, og kompetansen vil bli mye brukt av prosjektet.

Sør-Varanger kommune leder prosjektet på norsk side sammen med Ä'vv skoltesamisk museum og Norrõs skoltesameforening med støtte fra Sametinget i Norge. Leder for kultur og fritidsenheten i Sør-Varanger kommune, Harald Sørensen, mener at bredere bruk av lokalkunnskap og kompetanse er spesielt viktig for å fremme skoltesamisk kultur. Derfor er også Pikene på Broen, Sør-Varanger kulturskole, Pasvik folkehøgskole, UiT Norges arktiske universitet og det norske Barentssekretariatet invitert til prosjektets nettverk.

Maria Dianova, tidligere ansatt ved det Internasjonale Barentssekretariatet i Kirkenes, var en av mange søkere til prosjektlederstillingen på norsk side. Hun ble tilbudt jobben og startet i begynnelsen av desember.

– Å revitalisere skoltesamisk språk og kultur er et svært viktig tiltak som kan ha sterk innvirkning på lokalsamfunnet, sier Maria. Vi oppfordrer alle interesserte til å bli med på skoltesamisk språkkafé, gå på tur over grensa eller delta på historiekurs for å lære mer om skoltesamene.

Mange spennende aktiviteter er planlagt framover i prosjektet. Vi kan blant annet nevne utvikling av nettbasert skoltesamisk språkkurs ved Samisk utdanningsinstitutt i Enare, sommer- og vinterleir for å utforske skoltesamiske tradisjoner, studieturer til Enare og felles kunstnerisk fremføring av skoltesamiske kunstnere i samarbeid med Pikene på Broen.  

Neste prosjektarrangement blir  å vise videoen ‘Å være en skoltesame’ og lansering av skoltesamisk språkkafé som arrangeres 20. februar 2025 på Sør-Varanger bibliotek rett før åpningsseremonien til Barents Spektakel. Save the date!

Les mer om prosjektet på engelsk her

Les mer om prosjektet på finsk her