Individuell plan - et individuelt tilpasset tjenestetilbud
Hvis du mottar flere typer helse- og omsorgstjenester fra kommunen over lang tid, har du rett til å få disse tjenestene på en koordinert og tilpasset måte som passer dine behov. Tjenestene skal samles i en individuell plan.
Generelt
Koordinerende enhet:
- Behandler søknad om individuell plan
- Utreder behov for koordinerende tjenester
- Tildeler koordinator
- Overordnet enhet for koordinering av kommunale helse- og omsorgstjenester
- Opplæring og informasjon
- Opplæring og veiledning av koordinator
- Kontaktpunkt for henvendelser om oppstart av Individuell plan
Beskrivelse
En individuell plan skal sørge for at det alltid er noen som har ansvar for å koordinere og følge opp tjenestene du får. Koordinatoren skal sikre samarbeid mellom tjenestene og fremdrift i planen. Som mottaker av tjenestene skal du få delta i arbeidet med individuell plan, dersom du ønsker det.
Målgruppe
Kriterier/vilkår
Behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester
Pris for tjenesten
Tjenesten er gratis
Brosjyrer, dokumenter,
kart og lignende
Samarbeidspartnere
Har du behov for tjenester både fra kommunen og fra spesialisthelsetjenesten (staten), har disse plikt til å samarbeide om å utarbeide planen.
Lover
Dette er en lovpålagt tjeneste. Se:
Spesialisthelsetjenesteloven
Barnevernsloven
Forskrift om individuell plan ved ytelse av velferdstjenester
Sosialtjenesteloven
Helse- og omsorgstjenesteloven
Pasient- og brukerrettighetsloven
Psykisk helsevernloven
Forskrift om habilitering, rehabilitering og koordinator
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Du eller dine pårørende kan ta initiativ til å få laget en individuell plan, men hovedansvaret for utarbeidelsen ligger i hjelpeapparatet. Det vil si at kommunen skal finne ut hvilken helsetjeneste eller sosialtjeneste som skal ha koordineringsansvaret og som skal ta initiativ til samarbeid med de andre tjenestene.
Kontakt person i kommunen er Elisabeth Larsen, tlf 78 97 74 27
Vedlegg
Du må legge ved fullmakt hvis det er noen som søker for deg.
Saksbehandling
Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Normalt vil vi komme på hjemmebesøk. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende det til kommunen innen klagefristen for vedtaket utløper.
Saksbehandlingstid
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Klagemulighet
Det er retten til individuell plan du kan klage på. Men hvis en individuell plan ikke oppfyller kravene til hva en slik plan skal inneholde (se forskriften), kan du også klage på det. Klagen sender du til den instansen i kommunen som har behandlet saken.
Klageadgangen er forankret i i flere lover. Det vil si at det er de instansene du får tjenester fra som er de du kan klage på hvis de ikke utarbeider individuell plan. Statsforvalteren er klageinstans etter lov om sosiale tjenester i Nav og barnevernloven, og Helsetilsynet i fylket er klageinstans etter helselovgivningen.
Tjenesten oppdatert: 20.12.2024 13:03