Driveplikt på landbrukseiendom - søknad om fritak
Eier du en eiendom med jordbruksareal har du plikt til å sørge for at jorda drives i hele eiertiden, enten selv eller til en som leier arealet, men du kan søke om fritak.
Beskrivelse
Er du eier av en eiendom med jordbruksareal, har du plikt til å sørge for at jorda drives i hele eiertiden. Driveplikten kan oppfylles ved at du selv driver arealet eller leier bort arealet som tilleggsjord til en annen landbrukseiendom for minimum ti år om gangen. Dersom du skal leie bort driften, må du sende leiekontrakten til kommunen.
Er du ny eier, må du innen ett år ta stilling til om du ønsker å drive arealet selv eller leie det bort. For å få fritak for driveplikten, må du sende søknad til kommunen. Kommunen kan gi fritak for en viss tid eller varig. Det kan også stilles vilkår for fritaket.
Målgruppe
Eiere av jordbruksareal (som omfatter fulldyrket jord, overflatedyrket jord og innmarksbeite).
Kriterier/vilkår
Kommunen vil legge vekt på:
- Hvor viktig det er å holde jordbruksarealet i hevd
- Arealets størrelse og avkastningsevne
- Om det er bruk for jordbruksarealet som tilleggsjord i det området der eiendommen ligger
- Søkerens livssituasjon
Brosjyrer, dokumenter,
kart og lignende
Lover
Se jordlova §§ 8 og 8a
Vedlegg
Kart over eiendommen
Saksbehandling
Saksbehandlingstid
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Klagemulighet
Både du som søker og andre med rettslig klageinteresse kan klage hvis du eller dere er misfornøyd med vedtaket. Fristen er tre uker fra vedtaket er mottatt. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Tjenesten oppdatert: 19.12.2024 13:10