Den store bjørneutfordringen, som akkurat nå er i Jarfjord, er også noe som ordfører tar på alvor. Vi er en kommune hvor vi har bjørn, og det må vi leve med, men akkurat nå trenger vi mer kunnskap, sier fungerende ordfører Tore Fredrik Nilsen. 

Onsdag kveld var det et møte mellom kommunens politiske og administrative ledelse, og representant fra Nibio Svanhovd, Forsker Paul Aspholm, og Åse Rolfsdatter Stenersen fra Statens naturoppsyn (SNO). Utgangspunktet for møtet var at kommunens ledelse skulle få mer informasjon og kompetanse om situasjonen rundt bjørnen, spesielt den situasjonen som nå er i Jarfjord. Det ble også diskutert noen tiltak som kan være virkningsfull for å hindre bjørnene å komme for nær mennesker. Kommune har et kompetansemiljø for bjørn på Nibio Svanhovd og ordfører mener at denne kompetansen må vi bygge videre på, og om mulig oppgradere slik situasjonene er nå. 

Noen av de strakstiltakene som kan hjelpe er at alle tar et større ansvar for å rydde skog og ris. Vi gror ned og dette gjør at bjørnene ikke skiller på innmark, hager og skogen fordi det er skog helt inntil husveggen. Ved å rydde skog og busker rundt eget hus/hytte skaper man en avstand mellom skog og gårdsplass, som gjør at bjørnene har større terskel for å bevege seg helt inntil hus og hytteveggen. 

Et annet viktig tiltak er å vaske søppeldunken sin med jevne mellomrom, gjerne med klorin. Dette gjør at gammel søppellukt ikke blir fristende. Foreløpig er det ikke kommet inn meldinger om «søppelbjørner» men dersom dette blir et problem vil kommunen, sammen med ØFAS, måtte vurdere å øke hyppigheten på søppeltømming i området. Det er også viktig at matavfall og eventuelle fiskeavfall ryddes og kastes i lukket pose. 

Til sist vil ordfører oppfordre alle til å melde ifra om bjørneobservasjoner til SNO. Dette er svært viktig for å øke kunnskapen om individer og antall bjørner, samtidig som SNO og Nibio Svanhovd får mer kunnskap om bjørnens bevegelsesmønster og opptreden, noe som igjen vil være til hjelp for kommunens innbyggere i vår sameksistens med bjørn. 

 

Oppfordrer alle til å bidra

 

Nibio Svanhovd og SNO vil også fremheve viktigheten av å fortsatt sende inn møkk fra bjørn. 

For å bidra til at overvåkingen av bjørn blir best mulig her i Sør-Varanger oppfordrer vi alle til å ta en prøve dersom de kommer over møkk, hår, vev eller blod som de tror kan stamme fra bjørn.

– Ta en liten prøve, legg den i en pose og levér posen inn til ditt lokale Statens naturoppsynskontor, oppfordrer Paul Aspholm fra Nibio Svanhovd og Åse Rolfsdatter Stenersen (SNO). Mer informasjon finnes på Rovdata - Hjem eller Dusør for å registrere rovvilt sesongen 2023/2024 | Statsforvalteren i Troms og Finnmark