Tromsø og Bodø har tidligere vært vertsskap for Barentsdagene. Men det var først da Sør-Varanger kommune første gang var vertsskap i 2008 at dagene fant sin endelige form, en form som utvikles og styrkes fra år til år, og som i år tegner til å bli bedre enn noen gang. Oppdatert informasjon vil bli lagt ut fortløpende under Barentsdagene i menyen til venstre.

I statsbudsjettet står det, under kapittelet "Oppfølging av Nordområdestrategien": "Det norsk-russiske samarbeidet vil være hjørnesteinen i disse prosessene. Det norsk-russiske kulturforum skal utvikles. Barentskult skal stimuleres til å spille en enda mer aktiv rolle. Folk-til-folk dimensjonen skal utvikles parallelt med kultursamarbeidet. Prosjekter knyttet til likestilling og frivillighet vil bli prioritert i 2012. Samarbeidet med Sør-Varanger kommune om arrangering av Barentsdagene samtidig med Barents Spektakel har utviklet seg til en helt spesiell møteplass i kommunen med bredt internasjonalt nedslag. Dette samarbeidet skal fortsette."

Årets Barentsdager består i år av følgende rammearrangement:

Sør-Varanger kommune setter stor pris på støtten fra Utenriksdepartementet. Vi ser samtidig at departementet får mangedoblet sin investering gjennom det utrolige arbeidet som legges ned, ikke bare fra kommunens siden, men i langt større grad av frivillige på mange hold. Allerede nå i helga, 27.-29. januar, skal 3-400 utøvere delta i Barentssportsdagene 2012. I tillegg til disse skal løype- og banemannskap ut for å preparere i kulda, foreldre er satt opp på dugnadslister for å lage frokost, middag og lunsj til tilreisende utøvere, nattevakter våker på Hesseng flerbrukssenter og på Kirkenes videregående skole, hvor tilreisende utøverne får bo. Det bakes kaker og rundstykker og blir gjort klart for tjeneste i kafeer og sekretariat. Vi anerkjenner også det omfattende forarbeidet med organisering av invitasjoner og visum, logistikk, finansiering ut over det midlene fra Barentsdagene kan bidra med og mye annet. Takk for innsatsen til alle som bidrar, både under Sportsdagene og i de kommende arrangementene!

Aktivitetene under Barentssportsdagene foregår i sentrumsaksen mellom Sandnes (ski), Hesseng (fotball) og Kirkenes med bryting, ishockey, kunstløp, badminton og svømming. Vi oppfordrer hele kommunens befolkning til å støtte opp om arrangementene og bidra som entusiastisk publikum. Vel møtt til Barentsfest!