Det blir tilsatt klor i drikkevannet på vannverket på Sandnes. For å være sikker på at kloret har ønsket effekt vil det bli tatt nye vannprøver på mandag 30.09.2024. Disse prøvene vil bli analysert for innhold av restklor i drikkevannet. Om restklor innholdet i vannet er på ønsket nivå vil kokevarslet bli vurdert opphevet i samarbeid med Mattilsynet. 

Prøvene som er tatt tidligere hvor det har vært påvist koliforme bakterier er sendt videre til dyrking for å artsbestemme hvilken type koliforme bakterier det er. 

Informasjon fra kommuneoverlegen

Det er ikke farlige coli-bakterier i drikkevannet!

Kommunen får mange spørsmål om påviste koliforme bakterier i drikkevannet, i forbindelse med at kommunen har gitt kokevarsel ved flere anledninger i år. 

Er det slik at man kan få mageinfeksjon med E.coli fra drikkevannet?

Nei, sir kommuneoverlegen, det er svært lite sannsynlig. Koliforme bakterier er en samlebetegnelse for flere ulike bakterietyper, og de har ved tidligere prøver viste seg å stamme fra såkalte ufarlige miljøbakterier (fra jordsmonn og vegetasjon).

Bakteriene som påvises i vannprøvene gir vanligvis ikke sykdom, de er «indikatorer» på mulig forurensing. Man bør også være klar over at koliforme bakterier og coli-bakterier ikke er det samme. E. coli kjenner mange fra matforgiftning og magesyke, som skjer via smitte fra mat. Denne typen bakterier lever kort tid i vann og formerer seg ikke i vann. Problemet er egentlig ikke E.coli i seg selv, hvis den blir påvist i en drikkevannsprøve. Påvisning av E.coli i prøvene (indikator-bakterie) indikerer forurensing av drikkevannet, uten man vet hvilke sykdomsfremkallende mikroorganismer som konkret er i vannet.

Kokevarsel gis når kommunen får utslag på prøver eller feil på systemet, da må ting sjekkes opp før man vet at vannet er trygt å drikke. Analysen av vannprøvene sendes til laboratoriet og der trenger de litt tid (gjerne et døgn) på å vokse og gi utslag på prøvene. Vi må være tålmodige mens de jobber for å sjekke det ut.

Varslingsrutiner

Når kommunen sender ut kokevarsel til abonnentene blir dette alltid sendt ut via en SMS tjeneste. Kokevarslet gjelder fram til man mottar ny en SMS hvor kokevarslet blir opphevet. Det er svært mange abonnenter tilknyttet Sør-Varanger kommunes sitt hovedvannverket på Sandnes. Kostnaden for å sende ut SMS til alle abonnentene er ca. 20 000,- hver gang vi varsler om en hendelse via SMS.

For å holde kostnadene nede informerer vi derfor om oppdateringer på kommunes hjemmeside. Det viktigste er at abonnentene er informert om når det er kokevarsel og når dette blir opphevet og det kommer alltid på SMS til alle abonnenter. Det vil si at et kokevarsel gjelder fra SMS om kokevarsel er sendt ut, frem til SMS med oppheving av kokevarsel er mottatt.